درب باغمیشه تبریز
هر شهر در قدیم دروازههایی داشته که مسافران از آن دروازهها وارد شهر میشدند. تبریز هم هشت درب داشت که از آنها فقط نشانی از درب خیابان و درب باغمیشه باقی مانده است. درب باغمیشه در بخش شمالی خیابان خاقانی و نزدیک به پل قاری قرار دارد. اهمیت درب باغمیشه از آن روی است که منطقه حرمخانه در بخش شرقی آن قرار دارد. از درب باغمیشه با عبور از پیاده راه حرمخانه و بازار آن به ورودی بازار تبریز در خیابان دارایی میرسیم.
از درب باغمیشه به درب اعلی نیز نام می برند، لنگه دری تاریخی است. تبریز در طول دوران تاریخی یکی از شهرهای مهم از لحاظ تجاری و سیاسی بوده، به گونه ای که شهر را با دیوار و قلعه محافظت می کرده اند و در مناطق ورود و خروج به شهر هشت دروازه برای تردد مسافران و کاروان ها وجود داشته است. از دروازه های قدیمی شهر امروزه می توان درب باغمیشه و دروازه خیابان را دید که آثاری از آنها به جامانده است. همچنین در مورد بناها و بافت شهر، تنها قسمتی از شهر قدیمی تبریز که داخل محدوده حصار کشی بوده هنوز آثاری از آن پا برجاست، اما از قلعه هیچ نشانی نمانده است.
نگاهی بر قدمت و تمدن درب باغمیشه
در سالهای پایانی پادشاهی کریم خان زند، زلزله ای در تبریز اتفاق افتاد که سبب ویران شدن و خرابی های بزرگ در شهر شد. همزمان با آن تاریخ، خاندان دنبلی حاکم تبریز بودند. از جمله افراد صاحب منصب این طایفه، “نجف قلی خان دنبلی” بود که بیگلربیگی (امیر امیران یا همان بالاترین مقام) این شهر بود. او تصمیم گرفت بر گرداگرد شهر تبریز حصار و دیواری بکشد و برای ورود و خروج به شهر نیز 8 دروازه طراحی گردید که تاریخ اجرایی شدن این عملیات به سال 1194 هجری باز می گردد. پس از ساخت حصار و دروازه های شهر، بر روی هر دروازه با توجه به اینکه در چه محله ای احداث شده بود نام آن منطقه را بر روی آن قرار دادند.